Thursday, September 11, 2008

Musiikki Viron tavaramerkkinä

Kolme vuotta sitten luin eräästä englanninkielisestä aikakauslehdestä, että Yhdysvaltain 16 parhaan sinfoniaorkesterin ylikapellimestareina toimi parhaillaan peräti kaksi suomalaista ja kaksi virolaista.

Yhdysvalloissa ja muuallakin huippusuosion saavuttaneiden kapellimestareiden Neeme Järvin ja Paavo Järvin lisäksi Virolla on muitakin kansainvälisesti tunnettuja klassisen musiikin huipputaiteilijoita ei ainoastaan kapellimestareiden, vaan myös säveltäjien ja esiintyjien joukossa.

Kun ensi sunnuntaina jaetaan Los Angelesissa muusikoille taas uudet Grammy-palkinnot, ehdokkaiden listalla on jälleen virolaisiakin.

Listalla on Da Pacem -niminen levy, jolla Viron filharmoninen kamarikuoro esittää maailmankuulun virolaissäveltäjän Arvo Pärtin teoksia Paul Hillierin johdolla.

Lisäksi listalla on kaksi orkesterilevytystä, joissa molemmissa kapellimestarina on Paavo Järvi.

Klassisen musiikin alalla virolaissäveltäjistä Pärtin lisäksi Erkki-Sven Tüür on nousemassa maailmanmaineeseen. Ranskalainen levy-yhtiö Virgin Classics, joka on kauan tehnyt yhteistyötä Viron sinfoniaorkesterin ERSO:n kanssa, julkaisee tulevana kesänä uuden levyn Tüürin musiikista. Levyllä esiintyy juuri ERSO.

Jostakin syystä kulttuurialalla valtion tunnustus ja tuki huippumuusikoille on ollut kauan vaatimaton.

Kun Viro voitti ensimmäisen Grammy-palkintonsa, se ei juurikaan saanut tunnustusta valtiolta. Tämä virhe korjattiin viikko sitten, kun ERSO-orkesterille myönnettiin arvokas musiikkipalkinto orkesterin keskeisestä roolista Viron musiikin edistämisessä.

Samoin kuin Suomesta Virosta on noussut kansainvälisesti tunnettujen muusikkojen tasolle poikkeuksellisen paljon tekijöitä.

Nimenomaan loistava musiikki on Viron tavaramerkki, eräänlainen kauan etsitty ’oma Nokia’, jonka tuoma kuuluisuus mainostaa parhaiten pientä kansaa.

Anneli Reigas

Julkaistu 4.2.2007, TS