Friday, August 28, 2009

Kaappajat ja historia

ANNELI REIGAS

Viron entinen puolustusvoimien komentaja, eräässä kansainvälisessä lautakunnassa juuri kaappajien vastaista strategia kehittävä Tarmo Kõuts epäili tiistaina, ovatko Arctic Sea aluksen kaappajat virolaisia ja latvialaisia, kuten Moskova väitti vai onko kyseessä Venäjän propaganda. Torstaina ilmeni, että kuusi asiassa pidätettyä "kaappaajaa" ovat Viron asukkaita, joista viisi on etnisiä venäläisiä, kahdella on Venäjän kansalaisuus ja kolmella ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Kõuts epäili, että Moskovan kaappausuutisen tarkoituksena oli välittää kansainväliselle lehdistölle huonoja uutisia Baltianmaista ennen viikonloppua, jolloin Virossa, Latviassa ja Liettuassa juhlitaan valtavan ihmisketjun muodostamista 23. elokuuta 1989, Baltianmaiden miehitykseen johtaneen Hitlerin ja Stalinin vuoden 1939 sopimuksen vuosipäivänä.

Ihmisketjun muodostaminen oli ensimmäinen tapahtuma, joka nosti Baltianmaiden vapauden vaatimukset yhdeksi päiväksi kansainvälisen lehdistön ykkösuutiseksi. Valtava mielensosoitus oli samalla myös tuen ilmaus Moskovassa kesällä ja syksyllä 1989 toimineelle 26-jäsenen lautakunnalle, joka oli muodostettu saman vuoden kevällä ja jonka työn tuloksena 1432 Neuvostoliiton parlamentin jäsentä myönsi vuoden 1989 jouluaattona, että Stalinin Venäjä ja Hitlerin Saksa olivat elokuussa 1939 allekirjoittaneet salaisen sopimuksen, joka pian johti Baltianmaiden miehitykseen.

Perjantaina Tallinnassa esiteltiin kirjaa tästä vuoden 1989 taistelusta Moskovassa. 17. syyskuuta sama kirja julkaistaan kansainvälisen historiakonferenssin aikana myös englanniksi ja venäjäksi. Toimittajana vuonna 1989 puoli vuotta Moskovassa tähän taisteluun osallistuneena ja perjantaina julkaistun kirjan yhtenä kirjoittajana olen iloinen, että 20 vuoden tauon jälkeen tämä tähän asti vähän muistettu historiallinen tapahtuma saa vihdoin huomiotta. Nimenomaan Hitlerin-Stalinin salaisen sopimuksen olemassaolon myöntäminen Moskovassa joulukuusssa 1989 oli Mihail Gorbatshovin silloisen sijaisen Aleksander Jakovlevin mukaan käännekohte, jonka jälkeen Kremlissä ymmärettiin, että Viron, Latvian ja Liettuan uudelleen itsenäistyminen on väistämätön prosessi.

Turun Sanomat, 22.08.2009, Viikon tuulia