Friday, August 21, 2009

Virossa paljastettu Voiton patsas herättää ristiriitäisiä tunteita

ANNELI REIGAS

Tallinnassa Vapauden torilla maanantain ja tiistain välisenä yönä paljastettu, yli 6 miljoona euroa maksanut Voiton patsas on herättänyt ristiriitäisiä tunteita niin Virossa kuin ulkomaillakin. Patsas on pystytetty Viron vapaussodassa (1918-1920) taistelleiden virolaisten, suomalaisten, Luoteis-Venäjän armeijan venäläisten ja englantilaisten kunniaksi. Viime päivinä sen juurelle laskettu paljon kukkia. Silti perjantaina patsasta arvosteltiin ankarasti myös Postimees ja Eesti Päevaleht lehden mielipidesivuilla.

Patsaskilpailun voittajan valitsi entisen kommunistin, nykyisen Viron puolustusministerin Jaak Aaviksoon johtama pieni joukko ihmisiä. Alusta asti oli selvää, että Tallinnan ydinkeskustaan pystytetty patsas antaa Venäjällä mahdollisuuden syyttää Viroa natsiajan ylistämisestä.

Patsaan yläpäässä oleva risti on samanlainen, kuin kunniamerkki, jota on myönnetty Viron vapaussodassa (1918-1920) taistelleille. Vasta myöhemmin natsi-Saksa otti samankaltaisen ristin käyttöönsä. Tästä huolimatta valtaosa Venäjän mediasta totesi jo tiistaina, että patsas muistuttaa natsiajasta. Risti-patsan keskelle suuniteltin aluksi Viron karttaa, mutta nyt siinä sijaitsee symboli, jota käytti mm. toisen maailmasodan aikana saksan puolella sotinut virolainen yksikkö. Viron puolustusministeriön lehdistöedustajan Martin Jashkon muukaan tämäkin symboli odettiin Virossa käyttöön jo ennen natsi-aikaa.

Patsasta on jo arvosteltu myös lännessä. Tallinnassa työskentelevä saksalainen historiaprofessori kertoi Berliner Zeitung-lehdessä, että uusi patsas on pelottava, se symbolisoi väkivaltaa ja voi aiheuttaa mellakoita.

Perjantaina Postimees lehdessä patsasta arvostellut, Brysselissä amerikkalaisten radiokanavassa "Vapaa Eurooppa" työskentelevä virolainen toimittaja Ahto Lobjakas puolestaan ehdotti, ettei seuraavan tuhannen vuoden aikana Viroon pystytettäisi enää yhtään miehittäjien muistomerkkiä.

Virossa on jo ihmeteltu, miksi ristiriitäisen patsan viereen ei ole asennettu kylttiä, josta voisi myös saksaksi ja englanniksi lukea, mitä patsas symbolisoi. Viron puolustusministeriön mukaan patsaan eteen tulee lähiaikoina vastaavat selitykset englanniksi, saksaksi, suomeksi, ranskaksi ja venäjäksi.

Patsas näyttää aivan erilaiselta yöllä ja päivällä ja on useiden ihmisten mielestä kauniimpi juuri yön aikana, kun se on valaistu valkoisella valolla eivätkä ristin keskellä olevat mustat viivat korostu.

Turun Sanomat, kesäkuu 2009