Friday, October 3, 2008

Pieni ruotsalainen vähemmistö toivoo identiteettinsä vahvistuvan Virossa

Vironruotsalaisten kulttuurineuvoston vaalien järjestäjät toivovat, että kulttuurineuvosto vahvistaa tulevaisuudessa vironruotsalaisten identiteettiä ja asemaa Virossa.

Tallinnassa vironruotsalaisten keskuksen löytää vanhastakaupungista Rüütli-kadulta Niguliste-kirkon läheltä. Rootsi-Mihklin kirkon tiloissa toimivat myös ruotsalaisten kulttuuriyhdistys, vironruotsalaisten lasten leikkikoulu, Ruotsin kauppakamarin edustusto ja ruotsalainen kansankorkeakoulu.

Eniten uurnille sunnuntaina

Valtaosan vironruotsalaisista äänioikeutetuista toivotaan äänestävän sunnuntaina, kun huomattava osa vanhemmista vironruotsalaisista saapuu Rootsi-Mihklin kirkkoon jumalanpalvelukseen. Tallinnassa perjantaina ja lauantaina äänestämässä kävi vain vähän ihmisiä. Tallinnan ja Haapsalun lisäksi vironruotsalaiset saavat äänestää Tukholmassa.

- Tallinnassa on rekisteröity vain 164 äänioikeutettua, mutta tämä ei merkitse, että vironruotsalaisia ja heidän jälkeläisiään olisi täällä vain näin vähän, sanoo äänestyspaikalla vapaaehtoisesti työskentelevä 70-vuotias Iivi Tamm.

Tammin suvussa ruotsalaisjuuret ovat vuosisatoja vanhat.

- Isovanhempieni sukunimet olivat Söderman ja Palmkrona. Olen itse nimenomaan nyt vanhempana tuntenut enemmän tarvetta tutustua sukumme ruotsalaistaustaan. Äitinikin passiin oli vielä neuvostoaikana merkitty, että hän on etninen ruotsalainen. Minun sukupolveni sai jo koulussa täysin virolaisen kasvatuksen, ja kotonakin puhuttiin viroa. Lapsuudestani on silti jäänyt mieleen useita ruotsinkielisiä lastenrunoja. Olen aina liikuttunut, kun vironruotsalaisten lapset esittävät nyt samoja runoja eri tilaisuuksissa, Iivi Tamm lisää.

Virallinen johtoelin

- Toivomme, että 21 jäsenen kulttuurineuvosto, joka tulee toimimaan ruotsalaisten virallisen kulttuuriautonomian johtoelimenä, vahvistaa vironruotsalaisten identiteettiä ja että yhä useampi vironruotsalaisten jälkeläinen kiinnostuu sukunsa ruotsalaisesta taustasta, sanoo Virossa ruotsalaisten kulttuuriyhdistystä johtava Üile Kärk-Remes, joka toimii myös vaalikomitean puheenjohtajana.

- Olemme saaneet paljon tukea ja apua suomenruotsalaisilta. Erityisesti haluaisin kiittää yhteistyöstä ja tuesta turkulaisia, varsinkin Åbo Akademin henkilökuntaa.

- Kulttuuriautonomian saaminen edellyttää Virossa, että maassa asuu virallisesti vähintään 3 000 kyseisen kansanryhmän edustajaa. Satoja vuosia Virossa eläneet vironruotsalaiset ovat yksi niistä neljästä vanhasta vähemmistökansasta, joille valtio tarjosi kulttuuriautonomiaa jo 1925, kun Virossa hyväksyttiin laki vähemmistökansojen kulttuuriautonomiasta. Ruotsalaiset, joita oli silloin yli 10 000, eivät käyttäneet tarjousta hyväkseen vain siksi, että meillä oli jo ilman sitäkin kaikki lain takaamat edut - oma kulttuurielämä ja ruotsinkielinen koulutus vironruotsalaisten alueilla, Üile Kärk-Remes sanoo.

- Ennen puna-armeijan paluuta Viroon 1944 noin 7 500 vironruotsalaista pakeni tuhansien virolaisten kanssa Ruotsiin. Sen jälkeen, kun Viro sai itsenäisyyden takaisin, useat sodan aikana Ruotsiin paenneet vironruotsalaiset ovat saaneet Virossa takaisin sukunsa omaisuutta, ja useat ovat palanneet kesäksi tai pysyvästi Viroon.

- Oma kulttuuriautonomia auttaa parantamaan vironruotsalaisten asemaa yhteiskunnassa. Kulttuurineuvoston tehtävänä tulee olemaan muun muassa ruotsin kielen aseman vahvistaminen, ruotsinkielisten paikannimien käytön lisääminen ja vironruotsalaisen kulttuuriperinnön säilyttäminen, Üile Kärk-Remes lisää.

ANNELI REIGAS

Julkaistu 4.2.2007, Turun Sanomat