Monday, August 11, 2008

Satukaupunki aloittaa värikkään kulttuuriyhteistyön Turun kanssa

Tallinnan suunnitelmat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011 julkaistiin kirjana

Tallinnan kaupunki ja muun muassa kulttuuriperinnöstä vastaavat viranomaiset ovat julkaisseet viroksi ja englanniksi kirjan kaupunkinsa toimintasuunnitelmista Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2011.

Lukuisat tallinnalaissuunnitelmat liittyvät monin eri tavoin Turun samanaikaisiin kulttuuripääkaupunkihankkeisiin.

Kirjassa korostetaan, että ensimmäisen kerran kaksi mahdollisesti samanaikaista kulttuuripääkaupunkia sijaitsevat näin lähellä toisiaan. Lisäksi Turulla ja Tallinnalla on lähes samanlainen historiallinen ja kulttuurillinen tausta.

Tallinnan ja Turun välillä avataan suora laivayhteys avajaispäiviksi, joiden teemana ovat Turku palaa ja Tallinna sulaa. Myös vuoden muiden huipputapahtumien aikana on mahdollista risteillä Turun ja Tallinnan välillä.

Myös Turun ja Tallinnan välillä liikennöivillä laivoilla järjestetään vuonna 2011 useita kulttuuritapahtumia, jolloin kaupunkien välille syntyy yhteinen "kulttuurimeri".

Yhteisiä kulttuuritapahtumia

Yhteisten kulttuuritapahtumien listalla on esimerkiksi Tallinnassa Piritan luostarin raunioilla kesäisin järjestettävän Birgitta-festivaalin konserttien ja esitysten toteuttaminen myös Turussa vuonna 2011.

Tallinnan henki -konserttiohjelman puitteissa kaavaillaan virolaisten säveltäjien teosten esittämistä ja useita virolaismuusikkojen konsertteja myös Turussa. Ohjelman keskeiset tekijät ovat Tallinnan filharmoninen yhdistys ja kapellimestari Eri Klas.

Yksi Turun ja Tallinnan suurimmista yhteistyöhankkeista tulee olemaan Muistot ilman rajoja -projekti, johon osallistuvat myös Venäjän alueet Itämeren rannikolla ja Pietarin kaupunki. Tämän hankkeen puitteissa Turun, Tallinnan ja Pietarin yliopistot muun muassa keräävät Itämeren alueella asuvien kansojen muistoja ja ajatuksia toisistaan. Hankkeen tulokset kootaan yhteisille nettisivuille. Projekti jatkuu myös vuoden 2011 jälkeen.

Yksi tapahtumista, Kulttuuriranta (viroksi kulttuurikallas), pitää sisällään samanlaisten kulttuuritapahtumien järjestämistä Turussa Aurajoen rannalla ja Tallinnassa lähivuosina laajalti uudistuvalla keskustan rannikkoalueella. Tallinna suunnittelee myös Turun esimerkin mukaisesti merifestivaalin järjestämistä vuonna 2011.

Kaksi tunnuslausetta

Tallinnalla on Euroopan kulttuuripääkaupunkina kaksi tunnuslausetta. Englanniksi tunnuslause on "Everlasting fairytale" eli ikuisesti jatkuva satu. Lisäksi kulttuuripääkaupunkina Tallinnalla on vironkielinen tunnuslause "Linn, mis ei saa kunagi valmis", joka kertoo siitä, että Tallinna on kaupunki, joka ei tule koskaan valmiiksi.

Tämä tunnuslause on kaikille virolaisille hyvin tuttu, sillä legendan mukaan vanha mies käy kerran vuodessa tarkistamassa, jatkuvatko rakennustyöt edelleen Tallinnassa vai onko kaupunki jo valmis. Jos rakentaminen kaupungissa on päättynyt, vanhuksen tehtävänä on avata Tallinnan lentokentän lähellä, itse kaupunkia korkeamalla sijaitsevan Ülemistejärven portit ja hukuttaa koko kaupunki ja sen asukkaat.

Kulttuuripääkaupunkina Tallinna haluaa todistaa, että kaupunkiin valmistuu vuodeksi 2011 useita uusia kulttuurirakennuksia ja kaupunki jatkaa uudistumistaan eikä ole koskaan valmis.

Yhteisiä matkailuhankkeita

Viranomaisten mukaan Tallinnaa halutaan kulttuuripääkaupunkina markkinoita legendojen kautta, jotta matkailijoissa heräisi kiinostus kokea omakohtaisesti legendamainen satu Tallinnassa.

Kirjassa mainitaan, että Turussa kulttuuripääkaupunkisuunnitelmat ovat edenneet pidemmälle kuin Tallinnassa, mutta virolaisetkin panostavat jo lähiaikoina enemmän hankkeeseensa.

Kummankin maan matkatoimistoja kehotetaan suunnittelemaan yhteisiä matkailuhankkeita. Yhteistyöhön kuuluu muun muassa kaupunkien yhteinen markkinointi Japanissa, Yhdysvalloissa ja muualla. Tallinna ja Turku julkaisevat myös yhteisen nettisivuston vuoden 2011 tapahtumista.

Tallinnan useiden kulttuuritapahtumien joukossa on merkkivuonna myös lasten ja nuorison laulu- ja tanssijuhlat.

Vuoden varrella on luvassa myös useita muita jokavuotisia kultuuritapahtumia ja festivaaleja - esimerkiksi Tallinnan valofestivaali tammikuussa - jotka liitetään vuoden 2011 ohjelmaan. Valofestivaali on virolaisten nuorten johtama uusi tapahtuma, jonka tarkoituksena on tarjota pimeän talven aikana kaupungilaisille iloa useiden valoesitysten kautta.

ANNELI REIGAS

Julkaistu 28.1.2007, TS