Sunday, August 2, 2009

Lama pakottaa useita virolaisnuoria ulkomaille

ANNELI REIGAS

28-vuotias Kaupo Schütz valmistui hiljattain Viron maatalousyliopistossa ymäristötalouden maisteriksi. Kaupolla on ollut onnea - hän onnistui saamaan kesäksi väliaikaisen työpaikan. Tuore maisteri työskentelee tarjoilijana Muhumaalla Pädaste kartanon kahvillassa.

Muutaman kilometrin päässä Kuivastun satamasta sijaitseva Pädaste kartano on juuri saanut viiden tähden hotellin arvonimen. Tavallinen ihminen ei enää pääse tähän rikkaiden lomapaikkaan edes kahville ilman lunastamatta pääsylippua alueelle.

Kahvilassa ei ole yhtään asiakasta, mutta Kaupo kertoo, ettei asiakkaista ole ollut kesän aikana puutetta. "Ihmisiä käy paljon riipumatta siitä, että Pädaste kartano sijaitsee metsässä eikä täällä lähellä ole kaupunkia. Täältä löytää rauhan, lähellä on myös pieni rantaalue. Hotelliasiakkaat ovat pääasiallisesti rikkaita, paljon asiakkaita käy myös Suomesta," Kaupo kertoo.

Viron yksi suurimmista matkailuyrityksistä Estravel kertoi talvella, että yhä useampi virolaisnuori on ostanut laman aikana menolipun Australiaan. Kukaan ei osaa sanoa, kuinka moni laman aikana ulkomaille töihin menneistä virolaisnuorista palaa Viroon, kun talous kääntyy nousuun ja työttömyys vähenee.

Kaupokin ei usko löytävänsä laman aikan Virosta koulutukselleen vastaava työtä ja hänkin on päättänyt lähteä jo syksyllä Australiaan töihin.

"Jotkut virolaisystävät ovat jo töissä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Olen sinkku ja senkin vuoksi päätös oli helppo," Kaupo kertoo.

Kaupo haaveili nuorena viulutaitelijan uraa, mutta päätti taloudellisista syistä opiskella jotain "asiallisempaa".

"Isäni on työskennellyt suurimman osan elämästään viulistina Estonia-teatterissa, hänen palkkansa on hyvin pieni, jopa nuorempi veljeni, joka pääsi elektroonikkakauppaan myyjäksi, ansaitsee paljon enemmän, kuin isäni," Kaupo sanoo.

Lama on Virossa iskenut lähes kaikkien alojen työntekijöitä. Myös Estonia-teatteriin, jonka johto on julkisesti huomauttanut, että teatterin budjetin supistaminen voi johtaa pian useiden taiteljoiden irtisanomiseen.

Turismi on yksi niistä harvoista aloista, joka on kesän lama-aikana menestynyt hyvin. Kuressaaren kylpylöissäkin on heinäkuussa ollut useita päiviä, jolloin monen suuren kylpylän kaikki huoneet ovat varatut ja ilman hotellivarausta saapuneita turisteja on heidän omasta pyynnöstään majoitettu jopa hotelleiden konferenssitiloihin.

Lama tulee silti vaikuttamaan pian myös Saarenmaan kylpylöihin, joiden työntekijöitä vähennetään huomattavasti heti kesän jälkeen, koska omistajat uskovat, että lomakauden jälkeen asiakasmäärä romahtaa.

Virossa on virallisesti rekisteröity yli 70 000 työtäntä, mutta EU:n tilastoviraston mukaan työttömiä on maassa jo yli 120 000 eli 17% työikäisistä (EU-maissa tämä määrä on vielä suurempi Latviassa - 17,2% ja Espanjassa - 18,1%).

Viron hallituksen ja EU:n tilastoviraston työttömyyslukujen ero johtuu siitä, että Virossa ihminen rekisteröitään työttömäksi vain tiukkien ehtojen perusteella eikä työn puute olekaan ainoa ehto, joka takaa virallisesti työttömän statuksen ja työttömyyskorvauksen.

Viron työttömien tilanne huononee syksyllä, kun kymmenille tuhansille seitsemän kuukautta työttömyyskorvausta (40-50 % edellisestä palkasta) saaneille ihmisille aletaan maksaa vain tuhat kruunua eli 64 euroa kuukaudessa, joka ei riitä edes asummiskuluihin yksiössä, ruuasta puhumattakaan.

Työttömien suuri määrä vaikuttaa todennäköisesti syksyn paikallisvaalien tulokseen ja laskee ennenkaikkea pääministeri Andrus Ansipin johtaman Reformipuolueen kannatusta.

Elokuun alussa kesälomansa keskeyttänyt pääministeri paheksui hallituksen lehdistötilaisuudessa Viron työnantajia, sanomalle etteivät he kohtelee työntekijöitä riittävän hyvin, mutta pääministerin huoli työntekijöistä leimattiin nopeasti syksyn vaaliretoriikaksi.

EU:n tilastoviraston mukaan Viro panostaa jäsenmaista vähiten työttömien tilanteen parantamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen.

Viron talouskasvu laskee tänää vuonna nykyennusteiden mukaan noin 16-19%. Jo kaksi kerta tänä vuonna budjettia leikannut Viron hallitus valmistuu elokuussa uusiin leikkauksiin. Viron entisen valtiovarainministerin Aivar Sõerdin mielestä jokainen budjettileikkaus johtaa myös talouskasvun supistumiseen ja lisää työttömyyttä.

Muhumaalla tavoitettu Kaupo sanoi kaikesta huolimatta uskovansa, että hän palaa vuoden tai parin jälkeen Australiasta takaisin Viroon ja että laman jälkeen Viro tarvitsee myös hänenkaltaisia, hyvin koulutettuja, mutta koulutukseen vastavan työn etsintään pettyneitä nuoria.

Turun Sanomat, elokuu 2009

(Ulkomaantoimitus, kesäsarja
EU-maiden työttömyydestä)