Jättihankkeeseen liittyy suurten ympäristöriskien lisäksi sotilaallisia uhkatekijöitä
Venäjän-Saksan-kaasuputkesta aikapommi Itämerelle
Virossa on viime aikoina noussut kiivas keskustelu suunnitelmasta rakentaa Venäjän-Saksan -kaasuputki Viron merialueelle.
Gazpromin ja saksalaisten yhteisyritys Nord Stream haluavat aloittaa hanketta koskevat tutkimukset. Hallituksen lehdistötilaisuudessa viime torstaina Tallinnassa puhuneen Viron ulkoministerin Urmas Paetin mukaan Nord Stream esitti kiistellyn tutkimuspyynnön Virolle toukokuussa sen jälkeen, kun sitä olivat vaatineet suomalaiset ympäristöviranomaiset.
Asiantuntijoiden mukaan meren pohja Viron merialueella Suomenlahdella on tasaisempi ja sopivampi Venäjän-Saksan -kaasuputkelle. Aikaisemmin oli esillä suunnitelma rakentaa putki Suomenlahdelle niin, että putkesta noin 400 kilometriä olisi sijoitettu Suomen talousvyöhykkeelle.
Itämeren kaasuputkea rakentava Nord Stream, josta venäläinen kaasujätti Gazprom omistaa 51 prosenttia, esitti pyyntönsä Viron ulkoministeriölle 31. toukokuuta 2007.
Nord Stream pyysi vastausta mahdollisimman nopeasti ja totesi, että jos tutkimustyöt aloitetaan jo heinäkuussa, ne päättyvät ensi vuoden tammikuussa.
Nord Stream kuitenkin kertoi tarvitsevansa luvan tutkimustöihin Viron merialueella ensi vuoden loppuun asti. Nyt Nord Stream on yllättäen ilmoittanut, että tutkimukset vaativat vain pari viikkoa. Nord Stream vakuuttaa pyynnössään muun muassa, ettei se poraa Itämeren pohjaa eikä aiheuta ympäristövahinkoja. Viron on annettava vastauksensa syyskuun loppuun mennessä.
Venäjä uhkaava ja ylimielinen
Yleinen suhtautuminen Gazpromiin, jonka tulot muodostavat 20 prosenttia Venäjän valtionbudjetista, on ollut Virossa kielteinen. Gazprom käynnisti kaasuputkihankkeen pitämättä edes tarpeellisena kysyä Baltian maiden ja Puolan mielipidettä.
Venäjän nopea rikastuminen viime vuosina on iloinen uutinen, mutta samaa vauhtia tapahtuva militarisointi sekä ylimielinen ja uhkaava asenne entisiä vasallimaita kohtaan ei ole rohkaisevaa eikä vähennä virolaisten pelkoa Venäjän tavoitteista.
On mielenkiintoista seurata monen virolaisen poliitikon ja valtiomiehen kannanoton muuttumista. Jopa Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder saatiin kansainvälisen yhteisön yllätykseksi puolustamaan Venäjän johdon ja Gazpromin etuja.
Sotalaivasto putken suojaksi
Osa Viron poliitikoista pitää varmana, että Reformipuolueen suostuminen hankkeeseen on hinta Saksan ja ehkä joidenkin muiden Itämerenmaiden tuesta, jota Virolle annettiin Pronssisoturi-patsaan siirtämiseen ja huhtikuun mellakoiden aikana.
Viron pääministeri Andrus Ansip vakuutti viime torstaina, ettei kukaan ole painostanut häntä kaasuputkikysymyksessä. Vihjeitä painostuksesta saa silti jo pelkästään Nord Streamin pyynnön jälkeen viime kuukausina Viroon matkustaneiden politiikkojen - esimerkiksi Saksan ulkoministerin - julkisista kommenteista, joista osa on laitettu myös Nord Streamin nettisivulle.
Sukulaiskansan pelkoja yritti äskettäin hälventää myös Suomen pääministeri Matti Vanhanen, jonka viime viikolla Eesti Päevaleht -lehdessä julkaistu haastattelu otsikolla "Suomen pääministeri: en näe kaasuputkessa turvallisuusriskejä" ilahdutti Nord Streamia niin paljon, että se käännettiin englanniksi ja laitettiin saman tien yrityksen nettisivun etusivulle.
Ansip väheksyi viime viikolla useissa tilaisuuksissa niitä, jotka hänen mielestään liioittelevat turvallisuusriskejä, joita kaasuputken kulkeminen Viron talousvyöhykkeen kautta aiheuttaisi.
Viron pääministerin mielestä on naurettavaa, että jotkut ihmiset ovat huolissaan siitä, että "venäläiset liittävät kaasuputkeen erikoistekniikkaa tutkiakseen Viron sotilassalaisuuksia".
Syy, miksi Nord Streamin pyyntö on herättänyt Virossa näin laajan vastustuksen ja joutunut toiseksi suurimman hallituspuolueen Isänmaan ja Res Publican liiton ja sen puheenjohtajan, entisen pääministerin Mart Laarin armottoman arvostelun kohteeksi, ei tietenkään johdu ainoastaan kaasuputkeen liitetystä tekniikasta. Tällaisen tekniikan sijoittaminen merenalaiseen kaasuputkeen on Viron tiedeakatemian mukaan aivan tavallista.
Yksi suurimmista turvallisuusriskeistä johtuu seikasta, josta Gazpromin johto ja myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat puhuneet avoimesti vasta tänä vuonna: Venäjä lähettää sotalaivoja Suomenlahdelle turvaamaan kaasuputken rakentamista ja myöhemmin tarvittaessa sen toimintaa.
”Suomi siirtää vastuun Viron niskaan”
Viron hallituksessa myös sosiaalidemokraatit ovat Reformipuolueen lisäksi muuttaneet syyskuussa sävyä puhuessaan kaasuputkesta. On vaikea ymmärtää, miksi Venäjää ja Saksaa yhdistävä kaasuputki päätettiin rakentaa Itämeren alle, kun se tulee kolme kertaa niin kalliiksi kuin putken rakentaminen Puolan kautta.
- Tästä syntyy helposti ajatus, ovatko asian takana geopoliittiset edut, Viron tunnetuin sosiaalidemokraatti, presidentti Tomas Hendrik Ilves sanoi viime syksynä Turun Sanomien haastattelussa . Nyt Ilves on kieltäytynyt kertomasta kantaansa.
Viron ulkoministeriö pyysi kesälomien aikana useilta ministeriöiltä, virastoilta ja Viron tiedeakatemialta mielipidettä hankkeesta. Valtaosa vastauksista, jotka on laitettu myös hallituksen nettisivulle, on ilmaistu pelkästään muutamalla lauseella.
Reformipuolueeseen kuuluva ulkoministeri Urmas Paet ja monet muut ulkoministeriön ja Reformipuolueen poliitikot ovat väittäneet, että selvän kielteisen vastauksen on antanut ainoastaan Viron tiedeakatemia. Tiedeakatemian energianeuvosto teki akateemikko Endel Lippmaan johdolla asiasta pitkän selvityksen ja listasi hankkeeseen liittyviä turvallisuus- ja ympäristöriskejä.
Jos kaasuputken rakentamista Itämerelle ei enää pystytä estämään, Lippmaan mielestä putki tulisi rakentaa Suomen talousvyöhykkeelle. Hän sanoo uskovansa, että Gazpromin jättihankkeeseen suostuneet Ruotsin ja Suomen johtajat toivoivat vielä pari vuotta sitten, että Ruotsi ja Suomikin otetaan kumppaniksi hankkeeseen. "Kun kävi ilmi, etteivät Venäjä ja Saksa ota Ruotsia ja Suomea kumppaniksi, Suomelle jäi ainoastaan vastuu, josta osa halutaan nyt siirtää Viron niskaan", Lippmaa sanoo.
Nukkuva hirviö Itämeren pohjassa
Tuntuu, että suomalaisilla on tässä vaiheessa ainoastaan yksi hyvä syy putken rakentamiseksi Suomen talousvyöhykkeelle. Viroon verrattuna Suomella olisi huomattavasti enemmän asiantuntijoita ja resursseja hankkeen seuraamiseen ympäristösuojelun kannalta.
Itämeren saastuminen on jo saavuttanut ennennäkemättömän tason. Lisäksi monen asiantuntijan mukaan 1 200 kilometriä pitkän kaasuputken rakentaminen herättää nukkuvan hirviön - Itämeren pohjaan on levitetty valtava määrä myrkyllisiä kemikaaleja ja aseita.
Viron tiedeakatemian lisäksi myös Tallinnan teknillinen yliopisto on lähettänyt asiasta kaksi kielteistä selvitystä. Viron hallituksen nettisivuille laitetuista vastauksista käy ilmi, että Tallinnan teknillisen yliopiston geologian laitoksen mielestä Nord Stream ei kerro totuutta Viron viranomaisille, kun se väittää Virolle lähetetyssä pyynnössään, etteivät tutkimukset sisällä meren pohjan poraamista.
Ympäristöriskeistä asiantuntijat ovat nostaneet esiin myös Nord Streamin toivomuksen rakentaa osa kaasuputkesta aivan Viron luonnonsuojelualueiden viereen.
Ne Viron hallituspoliitikot, jotka ovat nyt syyskuussa ruvenneet kannattamaan myönteistä vastausta Nord Streamille katsovat, että koska Suomi on suostunut hankkeeseen, kaasuputki rakennetaan joka tapauksessa. Näin Viro ei olisi enää täysin vapaa antamaan edes kielteistä vastausta tutkimustöiden aloittamiseksi omalla merialueellaan.
Kysymys Suomen johdon suostumuksesta Venäjän kaasuputkihankkeeseen olisi esitettävä niille politiikoille, jotka päättivät asiasta ilman kattavia tutkimuksia jättihankkeen ympäristö- ja turvallisuusriskeistä. Nämä riskit eivät valitettavasti tule vaikuttamaan vain asiasta päättäneisiin, vaan tavalla tai toisella meihin kaikkiin, joiden mielipidettä kukaan ei kysynyt.
Kirjoittaja on tallinnalainen toimittaja, joka toimii Turun Sanomien Viron kirjeenvaihtajana.
ANNELI REIGAS
20.9.2007, Turun Sanomat