Wednesday, August 20, 2008

Katoille rakentaminen muuttaa Tallinnan näköä

Tuore laki sallii lisäkerrokset, vaikka talossa joka kolmas vastustaisi

Viron parlamentin keväällä hyväksymä uusi laki sallii Tallinnassa lisäkerroksen tai jopa muutaman kerroksen rakentamisen asuintalon päälle, vaikka osa asunnonomistajista olisi vastaan.

Ylös katoille rakentaminen on ollut Tallinnassa ja muualla Virossa mahdollista vuosia, mutta tähän asti on ennen hankkeen aloittamista tarvittu kaikkien asunnonomistajien lupa. Uuden lain mukaan vanhaa taloa voi korottaa vaikka kokonaan uuden talon verran, kunhan vastustajia ei ole enempää kuin enintään kolmasosa omistajista.

Katoilta rahaa remonttitöihin

Katolle rakentamisen etuja on sen kannattajien mukaan esimerkiksi remonttitöihin saatava lisä raha, joka tulee tilan myynnistä.

Alkuperäiseltä talolta ja lisärakennukselta puuttuu usein yhtenäinen julkisivu.

Talon ulkoseiniin ei käytetä rahaa, sillä työtä pidetään kalliina, rahan tuhlauksena, eikä lakikaan sitä vaadi.

Esimerkkejä tällaisen kattoarkkitehtuurin tuloksista voi löytää Tallinnan keskustassa monesta rakennuksesta.

Lisäkerrokset eivät aina istu vanhaan rakennukseen eivätkä ympäristöön.

Rakentamisessa on myös turvallisuusriski; kukaan ei pysty tarkkaan sanomaan, kuinka hyvin ja kuinka kauan vanha rakennus kestää sen päälle pystytetyn lisärakennuksen. Kun tähän asti lisäkerroksia on ollut yksi, on monen neuvostoajalla rakennetun talon päälle alkanut ilmestyä jopa kolme lisäkerrosta.

Käynnistymässä useita uusia

Lisärakennusurakoitsijoiden suosiossa ovat Tallinnan ydinkeskustan talot. Niistä monissa on jo käynnistynyt tai ollaan käynnistämässä uuden lain sallimia töitä, joiden toteuttamista osa asukkaista vastusti ennen lain voimaantuloa.

Uusia kerroksia on tulossa esimerkiksi Viru-hotellin läheltä alkavalla Narvan kadulla sijaitsevien talojen päälle. Yhden kuusikerroksisen talon katolle vastapäätä Tallinnan yliopistoa on alettu suunnitella hotellia huolimatta asukkaiden osan ankarasta vastustuksesta.

Hotelliprojektin vetäjät tarjoavat asunnonomistajille vajaata pariasataatuhatta euroa, joka on käytännössä vain yhden uuden asunnon hinta. Asukkaita on suostuteltu hankkeeseen eri keinoilla, myös väittämällä, että hankkeen hylkääminen nostaisi rajusti talon remonttilaskuja.

Viron parlamentin talousasioiden lautakunnan varajohtajan Sven Sesterin mukaan kerrostaloissa rakennusuudistuksia ajavat voivat pyytää oikeuden apua sen selvittämisessä, miksi osa väestä vastustaa talon uusia rakennustöitä.

- Oikeus päättää, onko kyseessä kiusanteko tai kiristys vai ovatko asian takana objektiiviset syyt, Sester sanoo.

Hänen mukaansa tuomioistuimella on oikeus kumota vähemmistön vastustus.

ANNELI REIGAS

Julkaistu 5.8.2006, TS