Monday, September 1, 2008

Jakobson: Moskova rikkoi Virossa ihmisyyttä vastaan

Ministeri Max Jakobson ja hänen johtamansa kansainvälisen ihmisoikeuskomission jäsenet kertoivat Tallinnassa tiistaina komission tutkimuksen tuloksista.

- Tutkimusten pohjalla voi sanoa, että monet Moskovan toimet virolaisia vastaan toisen maailmansodan jälkeen olivat kansainvälisen oikeuden mukaan rikoksia ihmisyyttä vastaan, Jakobson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Komissio, joka on aiemmin tutkinut natsi-Saksan ja ensimmäisen neuvostomiehityksen vuosien 1940-1944 rikoksia Virossa, on viime vuosina tutkinut neuvostovallan rikoksia Virossa vuosina 1944-1991.

Meren aloitteesta

Komissio perustettiin vuonna 1999 presidentti Lennart Meren aloitteesta. Meren tavoitteena oli löytää puolueeton totuus neuvostokauden tapahtumista Virossa. Komissiossa on useita kansainvälisesti tunnettuja asiantuntijoita. Kukaan heistä ei ole virolainen.

Jakobsonin mukaan komission työ on ollut ainutlaatuista, koska näin perusteellista tutkimusta neuvostovallan rikoksista ei ole vielä tehty missään muualla.

- Viron arkistoissa on tallella neuvostokauden asiakirjoja 50 000 virolaisesta, joita neuvostoviranomaiset rankaisivat poliittisista syistä. Lisäksi kymmeniä tuhansia virolaisia karkotettiin Siperiaan ilman edes miehitysvallan oikeuden päätöstä. Ja noin 70 000 virolaista, jotka muistivat Moskovan ensimmäisen miehityskauden julmuudet, pakeni Virosta vuonna 1944. Tämä pieni miljoonakansa kärsi aivan suunnattomasti, sanoi Peter Reddaway, komission jäsen ja George Washington-yliopiston professori Yhdysvalloista.

- Tutkimus osoittaa, ettei paikallisilla kommunisteilla ollut lähes mitään sananvaltaa, koko tätä politiikkaa johdettiin Moskovasta, Reddaway lisäsi.

Jakobsonin johtama komissio lopettaa työnsä joulukuussa ja julkaisee viimeisen raporttinsa, joka käsittelee neuvostovallan rikoksia Virossa vuonna 1944 alkaneen toisen neuvostokauden aikana. Lisätietoja komission työstä löytää myös nettisivulta www.historycommission.ee.

ANNELI REIGAS

Julkaistu 29.5.2008, TS

65 vuotta kulunut tuhansien karkotuksesta Baltiasta Siperiaan

Virossa muistettiin keskiviikkona neuvostomiehityksen ensimmäistä suurta murhenäytelmää. 65 vuotta sitten 14. kesäkuuta 1941 yhden yön aikana Virosta karkotettiin Siperiaan 9 267 ihmistä, joista vain 4 264 palasi sodan jälkeen hengissä. Osa karkotetuista oli pidätetty jo ennen tuota yötä.

Viron lisäksi 65 vuotta sitten tuhansia ihmisiä karkotettiin Siperiaan myös Latviasta ja Liettuasta.

Vuosien takaisia tapahtumia muisteltiin keskiviikkona Tallinnassa. Keskipäivällä alkaneeseen muistotilaisuuteen Harjumäellä osallistui Viron johdon ja karkotuksen uhreja edustavan Memento-liiton lisäksi myös Venäjän suurlähettiläs.

Tiistaina Viron kansalliskirjastossa järjestetyssä konferenssissa vuoden 1941 karkotuksista puhuivat Tarton yliopiston historiantutkijat ja useat muut Viron neuvostokautta tutkineet historioitsijat. Konferenssiin osallistui myös ihmisiä, jotka itse joutuivat 1941 aloittamaan matkan Siperiaan karjavaunuissa.

Entisiä ministereitä, poliiseja, upseereita

Viron valtion perustaman miehitysajan tutkimuslautakunnan varajohtajan Peep Varjun mukaan 14. kesäkuuta 1941 Virosta karkotettujen joukossa oli 25 ihmistä, jotka olivat ennen sotaa toimineet ministereinä Viron hallituksissa, 421 poliisia, 300 armeijan upseeria ja 63 entistä kansanedustajaa, joista 26 ammuttiin pian Kirovin ja Sverdlovskin vankiloissa.

Varjun mukaan karkotettujen joukossa oli kolme tuhatta alaikäistä lasta ja 46 raskaana ollutta naista. Itsekin äidin vatsassa matkan Siperiaan aloittanut Varju syntyi jo Siperiassa ja jäi eloon, mutta menetti pian niin isänsä kuin äitinsäkin.

- On tärkeää muistaa, että neuvostoviranomaisten karkotusluettelossa ei ollut ainoastaan virolaisia, vaan myös satoja Virossa asuneita juutalaisia. Siperiaan karkotettiin 410 juutalaista eli 20 prosenttia Virossa asuneesta juutalaisvähemmistöstä, Varju kertoi konferenssipuheessaan.

Hänen mukaansa Neuvostoliiton hallitus ja kommunistisen puolueen keskuskomitea päättivät jo 14. toukokuuta 1941 Moskovassa, että karkotukset toimeenpannaan kaikissa Baltian maissa samanaikaisesti. Koko Baltiasta karkotettavien listalla oli 39 395 nimeä.

Vuoden 1941 suurkarkotusta seurasi vielä tuhoisampi karkotusoperaatio 25. maaliskuuta 1949, kun pelkästään Virosta karkotettiin Siperiaan yhden yön aikana yli 20 000 ihmistä. Niiden kahden karkotusoperaation lisäksi pidätettiin tai murhattiin muina aikoina vielä tuhansia ihmisiä.

Virolaisten karkotusta Siperiaan tutkivan Tarton yliopiston historioitsijan Aigi Rahi-Tammen mukaan karkotuksiin tarvittavaa apuväkeä saapui Venäjältä Viroon jo kesällä 1940, kun Viro liitettiin Neuvostoliittoon.

- Jo kesällä 1940 Viroon saapuivat ensimmäiset 300 NKVD:n eli Venäjän turvallisuuspoliisin virkailijaa Leningradista. Saman vuoden lokakuussa koko maassa alettiin koota listoja mahdollisista vihollisista. Listojen tekemistä johti heti miehityksen alkamisen jälkeen Tallinnaan saapunut NKVD:n upseeri Mihail Organov, Rahi-Tamm kertoi.

Hänen mukaansa listoja mahdollisista neuvostovallan vihollisista tehtiin eri tekijöiden mukaan - kaiken kaikkiaan ihmisiä kerättiin 27 eri listaan.

- Toukokuuksi 1941, kun työstä raportoitiin Moskovaan, listaan oli kerätty Virossa jo yli 38 000 nimeä, hän lisäsi.

Tietojen saanti Venäjältä tiukentunut

Mahdollisten vihollisten listoja laadittiin myös sodan jälkeen, ja 1960-luvulla listat vietiin Venäjälle. Arkistoista käy ilmi, että oma listansa oli esimerkiksi ihmistä, jotka olivat ennen sotaa toimineet ministereinä, olleet ministeriöiden huipputehtävissä, kuuluneet vapaehtoiseen puolustusliittoon, olleet yritysten johtokunnassa, mutta oma listansa oli myös virolaisista, jotka olivat taistelleet Suomen armeijassa.

Konferenssissa puhuneiden historioitsijoiden mukaan valtaosa karkotuslistoja koskevasta materiaalista saatiin Venäjältä heti Viron itsenäistymisen jälkeen 1991-1994, mutta sen jälkeen Venäjä rajoitti merkittävästi tutkijoiden pääsyä aihetta koskeviin asiakirjoihin.

ANNELI REIGAS

Julkaistu 15.6.2006, TS