Friday, August 15, 2008

Viron valtion kulttuuripalkinto Pekka Vapaavuorelle

Viron hallitus päätti torstaina, että turkulaisarkkitehti Pekka Vapaavuori on yksi viidestä, joka saa tänä vuonna Viron hallitukselta valtion vuoden kulttuuripalkinnon.

Tavallisesti vain virolaisille myönnettävä Viron valtion kulttuuripalkinto on noin 10 000 euroa. Se annetaan Vapaavuorelle Tallinnassa Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta.

Vapaavuori sai tammikuussa myös kulttuurisäätiö Viron Kultuurkapitalin vuoden arkkitehtuurin palkinnon. Palkinto myönnettiin uuden nykytaidemuseon rakennusprojektista.

Turkulainen arkkitehti Pekka Vapaavuori on noussut Virossa viime vuonna huippusuosituksi, ja hänestä on kirjoitettu useita artikkeleita. Jo 1993-1994 järjestettyyn Viron taidemuseon uuden päärakennuksen arkkitehtuurikilpailuun lähetettiin kymmenestä maasta 233 työtä, joista yli sata Suomesta.

Viron taidemuseon uuden päärakennuksen KUMU:n avajaiset järjestetään Tallinnassa tänään.

Viron hallitus myönsi eilen myös kaksi kulttuuripalkintoa elämäntyöstä. Toisen saa kirjailija Jaan Kross ja toisen kuvanveistäjä Jaak Soans.

Julkaistu 17.2.2006, TS

Tallinna kutsuu suomalaisia asumaan Viroon

Tallinnan kaupunginjohtajan Tõnis Paltsin mielestä suomalaiset eläkeläiset, kotona työskentelevät henkilöt ja intellektuellit voisivat enemmän käyttää hyväkseen maidenvälistä elintasoeroa ja muuttaa asumaan Tallinnaan.

Elämä Virossa olisi suomalaisille Paltsin mielestä edullista. - Tallinna puolestaan kehittäisi palveluja, eikä virolaisilla lääkäreilläkään enää olisi tarvetta lähteä Suomeen töihin, Palts lisäsi. Viron pääkaupungin väestö on viime vuosina supistunut, koska useat perheet ovat muuttaneet maaseudulle uusille omakotitaloalueille.

Tallinnan kaupunginhallitus ilmoitti alkuviikosta, että se haluaa Helsingin kanssa yhteiset julkisen liikenteen liput.

Paltsin lausunnot ovat joskus herättäneet suurta kohua. Viime syksynä hän pahoitti useita Virossa sanomalla, että 1632 perustettu Tarton yliopisto voisi tulevaisuudessa olla Tallinnan yliopiston filiaali.

26.5.2005, TS