Thursday, August 27, 2009

Jos rakkaus tekee kipeää lääkkeen löytää apteekista

Tallinnan Raatihuoneen torin varrella sijaitseva apteekki on toiminut jo vuodesta 1422 lähtien

ANNELI REIGAS

Tallinnan Raatihuoneesta ja Raatitorista kerrotaan paljon tarinoita. Raatitorin Molly-pubin ja apteekin edessä torilla on aina ollut kaksi suurta kiveä, joista moni on kertonut, että jos astuu niiden päälle ja toivoo koko sydämestään, se suojelee ihmistä vielä kauan kaikesta pahasta. Erään toisen tarinan mukaan torn tuhansien mukulakivijen joukossa on yksi, jonka päälle astuessaan löytää itsensä keskiajasta.

Jos aikakone-kivin löytäminen ei onnistuu, mutta keskiaika kiinnostaa, voi astua sisään Raatitorin apteekkiin. Missään muualla Euroopassa yhdenkään apteekin ei kerrotaan toiminneen tauotta niin kauan, kuin juuri tämä apteekki, josta saa ostaa sekä tänäpäivänä käydettäviä lääkkeitä, että ihmetellä, mitä käydettiin lääkitukseen satoja vuosia sitten.

Apteekki on Tallinnan Raatitorilla toiminut vuodesta 1422 alkaen, josta alkaen siitä on kirjallisia todisteita.

Keskiajan läkkeitä: suden suoli ja jäniksen sydä

Apteekin takahuoneesta löytää mm. seuraavia keskiaikaisiä purkkeihin laidettuja lääkkeitä, kuten kastenmatoja öljyssä, poltettuja mehiläisiä, rupisammakoita, kyyn rasvaa, hevosen kavioita jm.

Kun ihmisellä oli vatsakipuja, keskiajan apteekkari Tallinnassa suositteli suden suolta, mielisairauspotilaille annettiin jäniksen sydäntää. Ihmisille, joiden näkökyky oli huonontunut, suositeltiin valeriaanaa, koska uskottiin, että syy, miksi erittäin hyvin näkevät kissat pidävät valeriaanasta, johtuu sen hyvästä vaikutuksesta näkökyvyyn.

"Kaikkia näitä keskiaikaisia lääkkeitä ei enään voi ostaa, mutta moni keskiajan lääke on täällä silti myynnissä - esimerkiksi käsiin tehty marsipaani, joka auttaa rakkauden tuskiin," kertoo Ülle Noodapera, neljä vuotta Tallinnan Raatitorin apteekissa työskennellyt apteekkari.

"Tämä ei ole mikään tavallinen marsipaani, vaan aivan aidosti keskiajan reseptin mukaan valmistettu marsipaani, jossa on 72% manteleita ja 28% muita aineita," Noodapera seilittää.

Yksi annos rakkauden tuskaan painaa 40 g ja se maksaa vähän yli euron. Jos joku, esimerkiksi marsipaaniriippuvainen, tarvitsee suurempia annoksia, paljon edullisemmin marsipaania saa Kalev-makeisten tehtaan myymälästä Viru keskuksessa, jossa eurolla saa noin 200 g marsipaanipakkauksen.

Tallinnan raatitorin apteekki on virolaisten mielestä ensimmäinen yritys Euroopassa, joka ryhtyi valmistamaan marsipaania, saksalaiset taas väittävät, että kunnia ensimmäisen marsipaanin valmistuksesta Euroopassa kuuluu heille.

"En osaa sanoa, mikä on totuus, mutta Viron ja Saksan marsipaani-riitä on mielestäni aiheeton, selvä on se, ettei marsipaanin valmistusta keksitty Euroopassa, vaan se tuotiin tänne itämaista," Noodapera sanoo.

Apteekissa on myytävänä myös Roosi-nimisen lampaan villaa, joka apteekkarin mukaan auttaa lieventämään selkäkipuja.

"Apteekin suosituin ja eniten ostettu tavara on klaretti - keskiajan reseptilla valmistettu viini, jossa on 8 yrttiä ja joka sisältää 14% alkoholia," Noodapera kertoo.

450 millilitraa klarettia maksaa 250 kruunua eli noin 16 euroa.

Tsaarin-Venäjän laki lopetti alkoholin myynnin apteekeissa

Makeisten ja alkoholin myynti apteekissa oli keskiajalla aivan tavallista. Apteekeilla oli pitkään velvollisuus jakaa suurimpien juhlien aikana makeisia ja alkoholia ilmaiseksi - mutta ainoastaan kaupungin johtajille ja yläluokan ihmisille.

Jo keskiaikana tavalliseksi tullut alkoholin myynti apteekeissa jatkui Virossa myös sen jälkeen, kun Venäjä otti maan haltuunsa 1700-luvun alussa. Venäjä salli sen jälkeen vielä vuosikymmeniä, että Virossa ja myös Viron apteekeissa toimittiin edelleen Ruotsin ajan lakien mukaisesti. Alkoholin myynti Viron apteekeissä kielettiin lopullisesti vuonna 1789, kun koko tsaari-Venäjällä astui voimaan apteekkien toimintaa määrävä uusi laki, joka kielsi mm. alkoholin valmistuksen ja myynnin apteekeissa.

Tallinnan raatitorin apteekki toimi keskiajalla myös kaupunginjohtaijen kerhona. Kun arkipäivän työ Raatihuoneessa loppui, kaupungin johtajat eivät liittyneet tavallisteen tallinnalaisten seuraan paikallisissa kapakoissa, vaan siirtyivät juhlimaan suljettujen ovien taakse torin toiselle puolelle apteekkiin. Nykyisin juhlinnan aiheuttama melua kuuluu vain talon toisesta kerroksesta, jossa sijaitsee valkosipuliravintola.

Apteekkari Noodaperan mukaan Tallinnan raatitorin apteekissa on hyvä työskentellä, koska myös museona toimivassa apteekissa käy paljon lapsia ja turisteja.

Tallinnan raatitorin apteekin historia liittyi lähes 300 vuoden aikana Burcharttien sukuun, joista ensimmäinen - Unkarista Viroon muuttanut Johann Burchart Belavary de Sykava - aloitti työnsä apteekissa vuonna 1580 apteekkioppilana. Vuonna 1827 eräs saman suvun apteekkari kirjotti tuleville sukupolville apteekin seinään - "Vaalikaa menneisyyden muistoja, niiden arvo on ikuinen".

Turun Sanomat, julkaistu juhannusaattona 2009