ANNELI REIGAS
Tuhannet virolaiset kokoontuvat perjantainaamuna noin 400 eri ryhmään pohtimaan ideoita elämänsä parantamiseksi. Kampanjan vetäjät toivovat, että päivän aikana saadaan satoja hyviä ideoita, joista suuri osa myös toteutetaan. Vuoden lopulla valitaan yleisöäänestyksessä myös parhaat toteuttamiskelpoiset ajatukset.
Ideointiryhmät kokoontuvat aamulla kirjastoissa, yliopistoissa, kouluissa, museoissa, kahviloissa ja useissa muissa tiloissa.
Yhtä Tallinnassa jo ennen varsinaista ideointipäivää paljon huomiotta saanutta ryhmää vetää Virossa useita kulttuuri- ja muita hankkeita järjestävä suomalainan Pekka Juhani Linnainen, joka vuokrasi omalle kerholle koko päiväksi suuren raitiovaunun. Linnaisen ryhmä "Think Tram" ajaa päivän aikana kaikkia Tallinnan ratikkareittejä ja pysähtyy pitemmäksi ajaksi meren lähellä Koplissa. Ratika-ryhmässä on mukana muitakin suomalaisia.
Kaikki yli 400 ryhmää ovat valinneet 19 aihen joukosta noin neljä-viisi, joista päivän aikana keskustellaan - esimerkiksi ratika-ryhmässä keskustellaan mm. Viron maineesta ja hallintokulttuurista.
Yhtä suurta ryhmää johtaa Tallinna 2011 hankkeen johtaja, Suomessa syntynyt saksalainen Mikko Fritze, jonka johdolla pohditaan ratkaisuja työttömien tilanteen parantamiseksi ja etsitään uusia ideoita vuodeksi 2011, kun Tallinna ja Turku ovat molemmat Euroopan kulttuuripääkaupunkeja.
Ideointi-maratonin yksi pääjärjestäjä on Rainer Nõlvak, jonka johdolla yli 50 000 virolaista siivosi viime toukokuussa Viron metsistä ja pelloilta jätteitä. Nõlvak toivoo, että ideointikampanja palauttaa ihmisille toivon, että hekin voivat tehdä jotain. Nõlvakin mielestä on valitettava, että laulavan vallankumouksen tapahtumissa aktiivisesti mukana olleista Viron asukkaista suuri osa käyttäytyy nykyisin kuin "valtion asiakkaat", jotka odotavat valtiolta vain palveluja, eivätkä haluaa olla itse mukana muuttamassa yhteiskuntaa.
Ideointiryhmiä kokontuu perjantaina mm. Helsingissä Viron suurlähetystössä, Yhdysvalloissa, Iso-Britianniassa, Hollannissa, Kanadassa, Ruotsissa ja useissa muissa maissa. Joitakin ryhmiä on avoinna myös niille, jotka haluavat esittää ajatuksia vain netin kautta. Luettelun kaikista ryhmistä ja lisätietoja löytää osoitteesta www.minueesti.ee.
Turun Sanomat, huhtikuu 2009